Tarçın Çayı Faydaları Nelerdir?

25.03.2021
Yüksek Antioksidan İçeriğiyle Enfeksiyon Düşmanı

Ana vatanı Güney ve Güneydoğu Asya olan defnegiller familyasına ait bir bitki olan tarçın, aromatik kokuya sahip yaprak dökmeyen bir ağaç türüdür. Tarçın ağacı 3 yaşına geldiğinde, ağacın gövde kısmı tabanından 50 santimetre yükseklikte kesilir. Kesildiği andan itibaren ağacın kökünden sayısız şıvgın ortaya çıkar. 3-3 santimetre boyunda olan şıvgınların kabukları soyularak kurutulur. Kurutulan kabuklar öğütülerek toz haline getirilir ve baharat olarak kullanılan toz tarçın meydana gelir. Kabuk şeklinde kurutulan tarçın ise kabuk tarçın olarak kullanılır.

Genellikle baharat olarak bilinse de tarçın, çay olarak da tüketilir. Bunun yanı sıra tarçın; yemeklerde, tatlılarda ve şarap yapımında hatta parfüm yapımında da kullanılır. Tarçının içinde sinnamil alkol, simaldehid, sinnamil asetat, sinnamik aldehit olarak tanımlanan uçucu bileşenler bulunur.

Tropikal ilkime sahip bölgelerde yetişebilen tarçın bitkisi, ülkemizde sadece botanik bahçelerde yetiştirilir. Brezilya, Malezya, Madagaskar ve Endonezya tarçın yetiştiriciliği yapan ülkelerin başını çeker.


Tarçın Çayı Nasıl Yapılır?
Sağlığa faydaları ile öne çıkan tarçın çayı nasıl yapılır İbrahim Saraçoğlu tarafından tarif edilmektedir. Tarçın çayı kabuk ya da toz tarçın kullanılarak yapılabilir.

Toz tarçın ile hazırlanan tarçın çayı için 1 tatlı kaşığı toz tarçın cam ya da porselen bir demlik içine koyulur. Üzerine yaklaşık 2 su bardağı kaynatılmış sıcak su eklenir ve 10 dakika demlenmeye bırakılır. Daha sonra süzülerek tüketilebilir.

Kabuk tarçın ile hazırlanan tarçın çayı için 3 adet kabuk tarçın cam ya da porselen demliğe koyulur ve üzerine 2 su bardağı kaynatılmış sıcak su eklenerek demlemeye bırakılır.

Tarçın ile birlikte diğer şifalı bitkiler kullanılarak da çay yapılabilir. Karanfil kullanılarak hazırlanan tarçın karanfil çayı, kendine has aroması ile beğenilerek tüketilen bitkisel çaylar arasında yer alır.

Kuru elma kabukları ya da elma dilimleri kullanılarak hazırlanan elmalı tarçın çayı, özellikle soğuk kış günlerinin vazgeçilmez içecekleri arasında yer alır.


Tarçın Çayı Faydaları Nelerdir?
Kan dolaşımını hızlandırır.
Sindirim sistemini düzenler.
Mide bulantısını kesmeye yardımcı olan tarçın çayı kusmayı önler.
Gaz söktürücü özelliğe sahip olan tarçın çayı mide ve bağırsaktaki şişkinlik sorunlarını ortadan kaldırır.
Kolesterol düzeylerinin dengede tutulmasını sağlar.
Kan şekerini düzenleyici etkisiyle ön plana çıkan tarçın çayı, şeker krizi sonucu oluşan el ve ayak titremelerini engellemeye yardımcı olur.
İçeriğindeki yüksek antioksidan bileşenler sayesinde vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir ve enfeksiyonlara karşı vücudu korur. Mide kanseri başta olmak üzere birçok kanser hücresi oluşumunu engellemesi ve oluşan kanser hücrelerinin yayılmasını önlemesi tarçın çayı faydaları arasında yer alır.
Hafızayı güçlendirici etkiye sahiptir ve Alzheimer, Parkinson gibi hastalıkların tedavisinde etkin rol oynar.
Diş eti hastalıklarına karşı tedavi edici bir etkiye sahip olan tarçın çayı diş çürüğü oluşumunu da engeller.
İçeriğinde yer alan sinamik aldehit bileşeni, pıhtılaşmayı önleyici etki gösterir. Bu özelliği sayesinde tarçın çayı iltihaplanmayı da önler.

Tarçın Çayı Zayıflatır Mı?
Kan şekerini düzenlemeye yardımcı olan tarçın çayı, insülin direnci gelişmesini de önler. İnsülin hormonunun düzenli olarak salgılanması yağ metabolizmasını da düzenleyerek yağın vücut tarafından depolanmasını önleyici etki gösterir. Yemeklerden önce tüketilen tarçın çayı iştahı baskılayarak daha fazla gıda alınmasını önler.

Vücutta biriken fazla suyun ve toksin maddelerin atımını kolaylaştıran çay, metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeye yardımcı olur. Termojenik etkiye sahip olan tarçın, sindirimi esnasında vücudun ısısını arttırır ve bazal metabolizma hızını arttırır.

Güçlü antibakteriyel özelliği sayesinde sindirimi zorlaştıran bağırsaktaki kötü bakterileri ortadan kaldırarak, karın bölgesinde oluşan yağ dokusunu eritmede önemli rol oynar. Özellikle kabuk tarçın yeşil çay ile birlikte demlendiğinde zayıflama konusunda çok daha etkilidir.

Peki, tarçın çayı kaç kalori? 100 gram tarçın yaklaşık 250 kaloridir. 5 gram tarçın kullanılarak hazırlanan 2 su bardağı tarçınlı çay ise 12 kaloridir. Oldukça düşük kalorili olan tarçın çayı diyeti destekleyerek kilo vermeyi kolaylaştırır.

Tarçın Çayı Ne Zaman İçilmeli?
Farklı bitki ve meyvelerle karıştırılarak etkisi daha da arttırılan tarçın çayı günün her saati içilebilir. Herhangi bir alerjen etkiye sahip olmayan çayın etkisini arttırmak için genellikle aç karnına kahvaltıdan ve yemeklerden öne içilmesi önerilir. İştahı baskılayıcı polifenol içeren tarçın çayı aç karnına tüketildiğinde kilo vermeye de yardımcı olur.

Gece yatmadan yarım saat önce tüketilen tarçın çayının migren ağrısını geçirmeye yardımcı olduğu bilinmektedir. Ayrıca sakinleştirici etkisinden dolayı uyuma güçlüğü çekenlere faydalı olabilir. Soğuk algınlıklarının artış gösterdiği kış aylarında yüksek C vitamini kaynağı olan limon ile birlikte tüketilmesi enfeksiyon riskini minimuma indirir.

Tarçın Çayı Yan Etkileri
Tüketimi güvenli olan tarçın çayı faydaları ve zararları olan bir bitkisel üründür. Aşırı tarçın çayı tüketimi bazı yan etkilere neden olabilir. Gebelik ve emziklilik dönemindeki kadınların olabilecek olası yan etkilerden korunmak için tarçın çayı tüketmeden önce mutlaka doktoruna danışması gerekir.

Uzun süre düzenli olarak tarçın çayı kullanımı kabızlık problemine neden olabilir. Günde bir fincan tarçın çayı kullanımı yeterlidir. Devamlı ilaç kullanan kronik hastalığa sahip olan hastalarda tarçın çayı kullanımı ilaçların etkisini arttırabilir.

Diyabet, yüksek tansiyon, kalp rahatsızlığı olan hastaların doktoruna danışmadan tarçın çayı kullanmamaları önerilir. Tarçın çayının karaciğer hastalığına sahip olan kişilerde zararlı olduğuna dair araştırmalar yer almaktadır.

Karaciğer problemi yaşayanların doktoruna danışmadan tarın çayı tüketmemeleri önerilir. Kan şekerini düşürücü etkiye sahip olan tarçın çayı, özellikle ameliyat öncesi ve sonrasında birtakım problemlere neden olabilir. Bu nedenle cerrahi operasyon geçireceklerin operasyondan en az 15 gün önce tarçın çayı tüketmemeleri önerilir.
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.