Sağlıklı Yaşam İçin 10 Öneri

25 Mart 2021
Sağlıklı Yaşam İçin 10 Öneri

Sağlıklı Yaşam İçin 10 Öneri

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Yaşam Memnuniyeti Araştırması'na göre Türk halkının en büyük mutluluk kaynağı sağlıktır. 2020 yılını kapsayan bu araştırmaya göre mutluluğu sağlıkla eşdeğer görenlerin oranı yüzde 70,9.

Sağlıklı yaşam nedir? Bireyin fiziksel ve ruhsal anlamda sağlıklı olması, temizliğine dikkat emesi ve hastalıklara yakalanmadan hayatını devam sürdürmesine sağlıklı yaşam denilebilir. Sağlıklı yaşam hayat kalitesini yükseltmek ve mutluluk için de önemlidir. Sağlıklı yaşam için yapılması gerekenler nelerdir? Gelelim önerilerimize.

Gıda Çeşitliliğini Artırın

Vücudun sağlıklı olmak için 40'tan fazla farklı besine ihtiyacı var hiçbir gıda hepsini tek başına sağlayamaz. Bu sebeple de öğünler arasında gıda çeşitliliğini arttırmak gerekir. Yağlı bir öğle yemeğini az yağlı akşam yemeği izleyebilir. Akşam tüketilen büyük bir et porsiyonundan sonra ertesi gün balık terci edilebilir.

Karbonhidrat Bakımından Zengin Gıdalar Tüketin

Kalorinin yaklaşık yarısı; karbonhidrat bakımından zengin gıdalardan gelir. Hangi gıdalar karbonhidrat bakımından zengindir? Makarna, patates, pirinç ve ekmek gibi gıdalar. Her öğünde en az biri tüketilmelidir. Tam tahıllı ekmek tercihi ya da tam tahıllı gıdalar lif alımı için de önemlidir.

Doymuş Yağı Doymamış Yağ İle Değiştirin

Yağlar, sağlıklı vücut için önemlidir. Çok fazla yağlı tüketmek kalp sağlığını olumsuz etkileyebilir. Dengeyi tutturmak önemlidir. Haftada 2-3 kez, balık tüketmek gerekir. Kızartmak yerine kaynatmalı, buharda veya fırında pişirmek, etin yağlı kısmını almak önerilebilir.

Bol Sebze ve Meyve Tüketin

Meyve ve sebzeler; vitamin, mineral ve lif kaynağı olarak en önemli yiyecekler arasındadır. Günde en az 5 porsiyon yemek gerekir. Kahvaltıda meyve suyu içilebilir. Ara öğünlerde de meyve tüketilebilir. Öğün yemeklerinde ise sebze tercih edilebilir.

 

Tuz ve Şekeri Azaltın

Yüksek tuz alımı; tansiyon ve kardiyovasküler hastalıklara yol açabilir. Şekerli yiyecekler ve içecekler enerji açısından zengindir ancak fazla tüketilmemelidir. Yemeğin tadına bakmadan tuz eklemeyin.

Düzenli Yiyin

Düzenli ve doğru miktarlarda çeşitli yiyecekler yemek, sağlık için en iyi formüldür. Öğün atlamak, özellikle kahvaltı, kontrol dışı açlığa yol açabilir ve bu da aşırı yemeye neden olur. Öğünler arasında atıştırmak gerekir. Bu atıştırmalar açlığı kontrol etmeye fayda sağlar. Atıştırmaları abartmamak gerekir ki ana öğünlerin yerini almasın.

Bol Sıvı Tüketin

Günde tüketilmesi gereken en az su miktarı, 1,5 litre. Hava çok sıcaksa ve sürekli hareket halinde ise daha fazla. Su elbette en iyi kaynaktır. Suyun yanı sıra maden suyu tercih edilebilir. Zaman zaman meyve suları, çay, alkolsüz içecekler, süt ve diğer içecekler de tüketilmelidir.

Kilonuza Dikkat Edin

Doğru kilo oranı cinsiyet, boy, yaş ve genler gibi faktörlere bağlıdır. Fazla kilolar ve obezite; diyabet, kalp hastalıkları ve kanser dahil çok çeşitli hastalıkların riskini artırır. Kilo alma devam ediyorsa mesajı nettir: Daha çok hareket et, daha az ye!

Harekete Geçin, Alışkanlık Haline Getirin

Fiziksel aktivite, tüm insanlar için önemlidir. Ekstra kalorileri yakmaya yardımcı olur, kalp ve dolaşım sistemi için iyidir, kas kütlenizi korur veya arttırır, odaklanmaya yardımcı olur ve yaşam kalitesini artırır. Harekete geçmek için en iyi sporcular olmaya gerek yok! Haftada 150 dakika orta düzeyde fiziksel aktivite tavsiye edilir. Bu da günlük 20 dakikanın az üstü bir zamandır, rutinin bir parçası haline gelebilir. Asansörle çıkmayın, merdivenleri tercih edin. İşiniz yakın ise araç kullanmayın yürüyerek gidin. Hafta sonu ailenizle yürüyüş yapın.

Şimdi Başlayın! Yavaş Yavaş Değişin

Yaşam tarzındaki kademeli değişiklikleri sürdürmek, tek seferde yapılan büyük değişikliklere göre daha kolaydır. Üç gün boyunca gün içinde tükettiğiniz yiyecek ve içecekleri yazıp, yaptığınız hareketleri not alın. Nerede iyileştirme yapmak gerektiğini anlamak zor olmayacak. Az mı hareket ediyorsunuz? Merdivenleri kullanmakla başlayabilirsiniz. Az meyve sebze mi tüketiyorsunuz? Başlangıçta günde bir tane daha fazla meyve tüketebilirsiniz. Kahvaltıyı atlıyor musunuz? Küçük bir kâse müsli kahvaltıyı rutine sokmaya yardımcı olabilir.

 

Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.