Sağlıklı Beslenme İpuçları

25 Mart 2021
Sağlıklı Beslenme İpuçları

 Bağışıklık sistemini güçlendirmek ya da güçlü tutmanın yolu sağlıklı ve dengeli beslenmeden geçer. Bağışıklık sistemini güçlü tutmak ve bağlantılı olarak sağlığı korumanın yanı sıra yaşam kalitesini artırmak için de dengeli ve yeterli beslenmek gerekir.  Sağlıklı beslenmek vücudun ihtiyaç duyduğu ögeleri günlük tüketmek anlamındadır. Dengesiz beslenmenin sonucu dünya toplumlarında obezite olarak karşımıza çıkar. Obezite günümüzün en önemli sağlık problemlerinden biridir. Peki, sağlıklı beslenme konusunda ipuçları nelerdir? Birlikte öğrenelim.

Bol bol meyve sebze tüketin

Vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin, mineral ve lifleri sağlamak için en önemli besinlerin başında meyve sebzeler gelir.  Bu sebeple de her gün sebze ve meyve tüketmek gerekir. Kurutulmuş, dondurulmuş ya da konserve sebze meyveleri tüketmek de önemlidir ancak mevsim meyvelerini tercih  etmek bir adım daha faydalıdır denilebilir. 

 

Tam tahılları seçin

 

Tam tahıllı gıdalar; vitaminleri, mineralleri ve lifi tutan katmanları fazlasıyla korurlar. Bu sebeple de rafine edilmiş tahılların yerine tam tahıllı gıdaları tüketmek gerekir.  Ayrıca tam tahıllı besinler enerji verir,  uzun süre tok hissetmeye yardımcı karbonhidrat kaynağıdır.

 

Doymuş yağları tercih edin

Sağlı beslenmenin önemli bir parçası da yağlardır. Ancak bütün yağlar sağlık  üzerinde aynı etkiye sahip değildir.  Doymuş yağları doymamış yağlarla değiştirmek gerekir.  Doymuş yağları tercih etmek, kolesterol seviyesinin düşürmeye ve kalp hastalıklarıyla ilgili riskleri azaltmaya yardımcı olur.  Zeytin, fındık ve yağlı balık gibi gıdalar tüketilebilir.

 

Abur cubur yemeyi azaltın

Sağlıklı beslenmenin bir başka adımı da yağ, şeker ve tuz içeriği yüksek yiyecek ve içecekleri sınırlamaktır. Yani abur cubur tüketimini azaltmak.  Bu gıdalar, ihtiyaçtan fazla kalori alınmasına neden olur. Besinsel faydaları da ihtiyacın altındadır. Tamamen bırakmak yerine az miktarda ve ara sıra tüketilmelidir.

 

Porsiyonlara dikkat edin

Gıdaların porsiyonları değişkenlik gösterir. Özellikle evde yemek yenildiğinde porsiyonlara dikkat etmek fazla yemek yemenin önüne geçer. gıdaların porsiyonlarıyla ilgili bilgileri pek çok farklı kaynakta  bulabilirsiniz.

Protein tüketimini önemseyin

Sağlıklı beslenmenin bir diğer adımı da hayvansal ve bitkisel proteinleri tüketmek. Bakliyat, et ve süt ürünleri, yumurta ve balık gibi hayvansal ve bitkisel kaynaklı proteinleri önemsemek gerekir. Proteinler bağışıklık sisteminin güçlenmesi ya da sağlıklı çalışması için olmazsa olmazlardan biridir.  Vücudun protein ihtiyacı da yaşa ve cinsiyete göre değişir.

 

Bol bol su için

Vücudun günlük su ihtiyacı, yaşa, cinsiyete, kiloya, fiziksel aktiviteye ve hava şartlarına göre değişkenlik gösterir. İhtiyaç duyulan suyun %20-30’u yiyeceklerden karşılanır.  Gıdalardan alınan su yeterli olmayacaktır. Bu sebeple sağlıklı beslenme için yeterli düzeyde sıvı alımı da önemlidir. en ucuz sıvı kaynağı da sudur.

 

D vitaminini ihmal etmeyin

 

Özellikte ülkemizde D vitamini eksikliği fazladır. En iyi D vitamin kaynağı da güneştir. Bu sebeple de yeterli düzeyde güneşlenmek önemlidir.  Balkon ya da pencerede güneş kremi sürülerek 30 dakika civarı güneşlenmek günlük D vitaminini karşılamaya yardımcı olabilir.  Güneşe çıkmanın zor olduğu durumlarda da D vitamini yönünden zengin besinler tüketmek gerekir.

 

 

Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.