Fiziksel Aktivitenin Faydaları

25 Mart 2021
Fiziksel Aktivitenin Faydaları

Fiziksel Aktivitenin Faydaları

Alışverişe çıkmak, işe yürüyerek gitmek, en işi yapmak ve spor yapmak… Gün boyu yapılan hareketlerin tamamı fiziksel aktivitedir. Gün içinde hareketli olmanın hem bedene hem de zihne fayda sağladığıyla ilgili araştırma sonuçları artıyor.  İşte fiziksel aktivitenin faydaları: 

Kilo Kontrolüne Yardımcı Olur

Fiziksel aktivitelerin düşük olması kişinin aşırı kilolu ya da obez olma riskini artırır. Düzenli fiziksel aktivite zamanla kilo kontrolüne de yardımcı olur.

Kalbi Korur

Fiziksel aktivitelerin düzenli olması kalp gücünü artırır. Kan basıncını korumaya yardımcı olur. Özellikle tempolu yürüyüş, bisiklete binme gibi egzersizlerin kalp hastalığı riskini azalttığı araştırmalar sonucu ortaya çıkmıştır.

Diyabet Riskini Azaltır

Egzersizler kan şekeri sevilerini düzenlemeye de yardımcı olur. Bu sebeple de diyabet hastalarına düzenli egzersiz önerilir.

Kas Gücünü Artırır

Kişinin kas kütlesi; yaşlandıkça ve hareketsiz yaşamla birlikte azalır. Kas kütlesinin kaybı da hareket kabiliyetinin azalmasıyla birlikte kas hastalıkları riskini de arttırır. Düzenli egzersizler, kas gücünün ve esnekliğini artırmaya yardımcı olur.

Kemik Sağlığı İçin Önemlidir

Koşma, dans etme gibi fiziksel aktivitelerin, ergenlik çağındaki çocuklarda kemik yoğunluğunu artırdığı bilinir. Yetişkinler de ise kemikleri korur. Özellikle menopoz dönemindeki kadınlar için egzersizler ayrı önemlidir.

Zihin Sağlığı İçin Önemlidir

Düzenli egzersizin psikolojik ve zihinsel sağlık üzerinde de olumlu etkisi vardır. Yürüyüş gibi aktiviteler stresi azaltır, stresin azalması da zihin sağlığı için önemlidir.

Fiziksel Aktivitenizi Artırmak İçin İpuçları

Dünya Sağlık örgütünün önerileri arasında yer alan bilgilere göre, haftada en az 150 dakika orta yoğunlukta fiziksel aktivite yapılmalı. Spora ya da daha hareketli yaşama başlamak kadar sürdürülebilir olması da önemlidir. Peki, fiziksel aktiviteleri düzenli yapmak nasıl mümkün olur?  Bunun için de birkaç ipucu var:

Hedefleriniz gerçekçi olsun: günlük rutininizi en iyi siz bilirsiniz. Bu rutin içinde fiziksel aktivite planlarken gerçekçi hedefler koyun.

İşe yürüyerek gidin: iş yeriniz yakın ise yürüyerek gidin. Uzakta ise yine zamanı kontrol ederek bir yolun bir bölümünü yürüyün. Asansör kullanmanız gereken yerlerde merdiven yürümeyi tercih edin.

Arkadaşlarınızla plan yapın: Fiziksel aktiviteler için en iyi motivasyon kaynaklarından biri de arkadaş desteğidir. Planları arkadaşlarla yapmak egzersizleri düzenli yapmaya teşvik edecektir.

Masa başında çalışırken molalar verin: Günümüzde işlerin pek çoğu bilgisayarda yapılabilir. Bu da masa başında çalışma saatlerini artırır. Sürekli oturarak çalışmak da hareketsiz yaşamla birlikte bel ve oyun ağrıları gibi pek çok problemi beraberinde getirir. Bunun önüne geçmek için de çalışırken molalar vermek önemlidir. Ders saatleri ve teneffüsler gibi düşünülüp, programlar yapılabilir.

Yaptığınız aktiviteleri eğlenceli hale getirin: Egzersizlerin sürekli yapılabilmesi için işin içine eğlence de katılmalıdır. İnsan zevk aldığı şeylere daha uzun süre devam eder.

Sağlıklı beslenmeyle destekleyin: Fiziksel aktiviteler önemlidir. ancak sağlıklı olmak için aktivitelerle birlikte beslenmeye de dikkat etmek gerekir.

 

Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.